GRANIT

Granit - "zrno"

Reč granit dolazi od latinske reči "granum" koja znači zrno. Ova stena formirana je iz magme, na dubini i to unutar zemljine kore, na dubinama od čak kilometar i po, sve do 50 kilometara. Nastaje hlađenjem i učvršćivanjem užarene magme duboko u unutrašnjosti zemlje i čini jedan od najtvrđih materijala sveta. Prednosti prirodnog granita su jedinstveni izgled, to što samo drugi komad granita ili dijamant može da ga preseče, estetski je prijatan, težak je, otporan na toplotu, lako se čisti i održava. Glavni razlog zbog kojeg je granit dobar izbor je njegova prirodna lepota. Njegova izdržljivost i dugovečnost čine ga idealnim za kuhinjske ploče i druge velike površine kao što su podovi, stepenice itd. On stvara sofisticiran osećaj u bilo kom domu, nosi bezvremenski kvalitet i uvek je u trendu. Najstarije stene granita danas se nalaze u Švedskoj, Velikoj Britaniji i u Arizoni, a područja sa komercijalno vrednim kamenolomima granita nalaze se širom zemljine kugle: u Skadinaviji, Španiji, Brazilu, Indiji i južnim delovima Afrike.

Granit je sve traženiji prirodni materijal

Velike prednosti koje ovaj prirodni kamen poseduje čine ga jednim od najtraženijih materijala za uređenje doma. Jedan je od najtvrđih materijala na svetu pa je idealan za kuhinjske radne ploče, podove i ostale površine koje trpe veliko opterećenje i temperaturne razlike. Što se tiče izgleda zadovoljava sve kriterijume, dosta podseća na mermer, a nekada je i bolji izbor od mermera kada su u pitanju zahtevnije površine. Granit će vam sigurno ispuniti sva očekivanja. Učiniće vaš dom modernim, a njegove karakteristike će vam olakšati kuhinjske i ostale poslove, jer se veoma lako održava.

Gde se granit najviše koristi

Njegova primena je zaista široka. U kuhinjama najviše dolaze do izražaja sve njegove karakteristike. Kuhinjske radne ploče trpe dosta opterećenja. Sa granitnom radnom pločom ne morate paziti šta spuštate na nju i ne morate biti nežni jer granit veoma dobro podnosi udarce, vodu, hemikalije, visoku i nisku temperaturu. U kupatilima takođe više ne morate paziti da ne iskvasite površinu jer to granitu neće smetati. Samo lako prebrišite vaše granitne pločice u kupatilu i ono će blistati u svakom trenutku. Granit se dosta koristi i za stepenice, podove i zidove, što vam govori o njegovoj izdržljivosti jer su to površine koje su veoma prometne. Granit krasi mnoge holove i svečane sale, pa je mnogim arhitektama i dizajnerima omiljeni materijal. Anastasijević enterijeri će po vašoj želji napraviti šta god vam je potrebno od granita. Ukoliko nemate neku posebnu ideju, naše stručno osoblje će vam, na osnovu svog velikog iskustva, preporučiti najmodernije oblike i dezene.