You are currently viewing Sve o mermeru

Sve o mermeru

Mermer je vrsta prirodnog kamena koji se koristi u građevinarstvu od kada su ljudi smislili način da koriste. U moderno vreme postoji mnogo novih materijala, ali je upotreba prirodnog kamena još uvek široko rasprostranjena i tražena. Prirodan kamen kao materijal ima pregršt odlika koji ga čine boljim izborom. Jedan od prirodnih kamena koji se najviše koriste je mermer, a zašto je to tako i još neke zanimljivosti o mermeru možete da pročitate ovde.

Mermer je kalcitna stena. Nastaje procesom kristalizacije krečnjaka i dolomita. Mermer je jako cenjen zbog svog nepogrešivo lepog izgleda. To je razlog zašto se mermer koristio kroz istoriju za najlepše palate, hramove i spomenike širom sveta. Najpoznatiji i najbolji mermer se iskopava u Karari u Italiji. Neki od najpoznatijih renesansnih skulptura su izrađeni od ovog mermera. Umetnici poput Mikelanđela su ga koristili za izradu svojih remek dela.

Jedna od najpoznatijih građevina na svetu je u potpunosti izrađena od mermera. U pitanju je Tadž Mahal u Indiji. Za svoju neprikosnovenu lepotu je u ne maloj meri saslužan mermer.

Panteon u Rimu je još jedna svetski poznata struktura koja je izrađena od mermera.

Mermer je došao do popularnosti u antičkoj Grčkoj i Rimu i vezuje se najviše za ovaj period istorije. Zbog toga je dobio status kulturnog simbola i bogatsva među ljudima. Elegancija ulaznog prostora ili prostorija sa ogromnim svodocima utoliko je veća ako je mermer primarni materijal.

Iako mermer nije toliko čvrst i odporan na oštećenja, poput granita na primer, njevo upotreba u enterijeru je i dalje velika. Mermerni podovi i dalje ostavljaju utisak kvaliteta i stila. 

Mermer je jedan od retkih materijala , koji nikada neće izaći iz mode, ili se njegova upotreba smanjiti. Uvek će ostati statusni simbol blistave lepote prirodnog kamena, koji poseduje istorijsko nasleđe drevnih kultura Grka i Rimljana, čijim se delima i dan danas divimo i cenimo.

Ako želite da ovaj kamen ulepša i vaš dom pogledajte OVDE.

Ostavite odgovor