You are currently viewing Kuhinje za ceo život

Kuhinje za ceo život

Kuhinje od kvarca

Šta danas znači imati trendi kuhinju? Da li to znači biti kul i u skladu sa najnovijim trendovima i modom ili biti retro? Možda hipi? Da li biti u trendu znači imati najnepoželjniji enterijer? Koliko je teško uskladiti moderno i korisno? Sada ćemo na sva ta pitanja dati odgovore.
Pod jedan, prvo i osnovno; nikada se ne vodite trendom i modom. To nikoga nije dovelo do uspeha. Ili je bio konstantno pod stresom da li će se to svima dopasti, ili mu nije koristila svrsi, ili se jednostavno nije uklopila u ostatak kuće.
Druga jako bitna stvar je da se ne vodite lepotom i estetikom. Naravno da to ne treba da Vam bude poslednja stvar na listi, ali ne bi trebalo ni da bude prva.
Kada sve to saberemo dolazimo do pitanja kako uskladiti moderno i korisno i da li to je to uopšte izvodljivo? Ako jeste, da li je pristupačno i kako do praktične i moderne kuhinje?
Izvodljivo jeste, svakako. Ono što treba da znate jeste nešto osnovno i ima svega par stavki. Dakle; materijal, organizacija, raspored i kreativa.
Kada pričamo o materijalu ono što je danas preporučljivo je svakako kvarc ili mermer. Mermerne i kvarcne kuhinje su danas broj jedan ako pričamo o praktičnosti. Sa njima nećete imati problema ukoliko Vam je kvalitet, a i estetika na prvom mestu.
Lako se prilagođavaju svakom enterijeru svojim suptilnim, a opet prefinjenim izgledom. Kvalitet im je na jako zavidnom nivou. Kvarcne kuhinje su napravljene tako da ne morate brinuti o otiscima šerpe, šolje ili vrućeg tanjira. Ožiljci i posekotine od razno-raznog seckanja noža neće biti primetne golim okom.
Same kvarcne i mermerne kuhinje odaju prefinjen utisak i utisak doma koji ceni kvalitet i dugotrajnost.

Sada par reči o organizaciji u kuhinji. Zapravo, par primera.
Kako kuhinje postaju veća i važnija središta za porodični život, dizajn zasnovan na aktivnosti ima više smisla nego strogo pridržavanje starog koncepta radnog trougla. Dizajn temeljen na aktivnostima kuhinju organizuje u zone poput hlađenja i pripreme hrane, kuvanja, čišćenja i pića. U ovakvoj kuhinji je dugačak „šank“ uz zid postavljen za pripremu hrane, uz začine, noževe i otvore za uređaje koji su povoljno postavljeni po njegovoj dužini. Jedna od dve pećnice ugrađena je u osnovni ormar, a ploča za kuhinju je samo korak od tog šanka, odnosno ostrva.
Sama radna ploča za kuvanje ugrađena je u ostrvo i uključuje dva bloka za sečenje, šporet na plin ili struju sa četiri ringle. Umesto haube, svaka kuvarica ima iskočni ventilacioni sistem. Podignut pult koji deli ostrvo od zone za pečenje sadrži dugačku usku sudoperu koja je prikladna za ispiranje posuđa ili za punjenje velikih lonaca vodom.

Zona za kuvanje treba da sadrži skladište za lonce i tanjire, kao i često korišćene začine koje treba dodavati tokom kuvanja. Ako ste tip koji pravi mnogo umaka i soseva ili dosta prži na ulju, razmislite o tome da postavite blok za sečenje pored ploče za kuvanje. Uključite kantu za smeće ispod sebe kako biste brzo mogli skloniti sav otpad. Pored bloka za sečenje, poklopac rešetke se okreće kako bi služio kao štit od prskanja kada se rešetka koristi i preklapa se tako da pruža drugu radnu površinu kada nije.
I tako u krug do beskonačnosti. Ima zaista mnogo opcija kako da na praktičan način čak i u par kvadrata sebi organizujete poprilično lepu kuhinju po Vašoj meri i na Vaš način. Ono što je najbitnije je da se u istoj snalazite.
Nađite i sami načine gde je recimo najbolje mesto za posuđe ili escajg. Šta Vam je najbitniji deo kuhinje i gde provodite najviše vremena u njoj. Ima mnogo opcija i mnogo stvari na koje treba obratiti pažnju kada pričamo o organizaciji kuhinje, ali ovo je suština. Zapamtite da je glavno pravilo – manje je više.

Ostavite odgovor